Monday, 29 July 2013

Segmen Pencarian Bloglist Mieya Atiera


kali ini Mieya nak anjurkan segmen pencarian bloglist bagi menggantikan bloglist yang lama.

Tujuan utama Mieya mewujudkan bloglist baru ini sebagai peluang kepada blogger lain untuk berkenal-kenalan, mengeratkan ikatan silaturrahim, meningkatkan kadar trafik blog, dan memudahkan urusan Mieya untuk berblogwalking serta membalas komen di blog kalian.

Untuk pengetahuan, bloglist ini akan kekal dari bulan Julai sehingga lah ke bulan Disember 2013. Tempoh sepanjang lima bulan lebih. Lama tu!


Antara syarat-syarat penyertaan :
1. Anda mestilah merupakan Follower blog Mieya.
2. Buat satu entri bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Mieya Atiera"
3. Copy coding yang disediakan di bawah.
4. Klik iklan di blog Mieya sebagai dana tambahan nak buat giveaway nanti. (tiada paksaan)
5. Dah siap? Hantar link url korang di ruangan komen entri ini.

Jadi, meh lah join bloglist di blog Mieya. Tak rugi pon sebab Mieya akan pilih :

  • 10 blogger bertuah untuk menerima topup RM5. (pemilihan dibuat menggunakan khidmat random.org)

Tamat Penyertaan pada : 31 July 2013 (Jam 12 A.M.)

Sunday, 28 July 2013

Lucky Giveaway By Jaja




Klik di bawah untuk Join :)
Lucky Giveaway By Jaja

Saturday, 27 July 2013

Abang Sidi ceritalah lagiiiii..... :)

Jeng3, dulu masa aku kecik2 dulu bila masuk je bulan ramadhan mesti je ad rancangan kanak2 pasal ramadhan, banyak sgt sampai aku x ingat dah nama rancangan tersebut, mungkin salah satu faktornya ialah ramadhan dulu adalah pada musim cuti sekolah....budak2 yg sebaya aku mesti taw...baru2 ni aku ad teringat cerita pasal abg sidi ni sbb kwan aku ad nyanyi lagu tema dia....hahaha, kelakar pun ad, best je kalo ingtkan ramadhan masa kecik2 dulu, crite ni menceritakan kisah2 yg berlaku ada zaman nabi dan para sahabat dulu2...skrg ni cerita kt tv bnyak yg merapu2...huhuhuhuhu...


Dgr lagu tema abg sidi di bawah:




Friday, 26 July 2013

Salam 17 Ramadhan 1434 H

Assalamualaikum dan salam jumaah al mubarakah, seperti mana yg semua sedia maklum bhwsanya 17 ramadhan adalah hari nuzul quran. sesungguhnya al-Quran itu diturunkan pada malam al-qadar iaitu pada 17 ramadhan seperti mana yg telah dintayakan di dalam surah al-Baqarah ayat 185 :





Di dalam surah al-Qadr pula Allah menerangkan bhwasanya al-Quran itu diturunkan pada malam al-qadar. kebanyakkan ulama berpendapat bhwasanya malam al-qadar itu berlaku pada malam 17 ramadhan. 
Ok, ni part yg paling best, pernahkah kita terfikir yg al-quran itu durunkan kpd nabi muhamad selama 23 tahun secara berperingkat tetapi Allah nyatakan bhsawanya Dia menrunkan al-Quran hnya pada satu malam iaitu malam al-qadr, ok, jawapannya ialah, mula2 sekali Allah trunkan al-Quran di langit dunia yg dikenali dgn baitul 'izzah, kemudian barulah Allah turunkan al-Quran kpd nabi Muhammad S.A.W secara berperingkat2.
kini anda sudah tahu bukan??? :)
share moga bermanfaat kpd semua umat islam :)
Waallahu a'lam

Sunday, 21 July 2013

Segmen Kad Raya by DiyanaHani




 

 Segmen Kad Raya by DiyanaHani berlangsung selama seminggu iaitu bermula pada 20/7/2013 sehingga 27/7/2013.Segmen ini  diadakan untuk memberi penghargaan kepada penyokong-penyokong blog ini bersempena dengan hari raya aidilfitri yang akan tiba tidak lama lagi. 


KLIK BANNER DAH JOIN 



Siapakah beliau....?

Alhamdulillah, baru2 ni berpeluang sekali lagi menyaksiakan tilwah al-Quran peringkat antarabngsa kali ke 55 di pwtc. sebelum masuk ke dalam dewan, ad petugas yg menyerah borng kuiz berkenaan tilwah, soalan yg pertama ialah siapakah yang paling banyak skali mendapat johan tilawah al-Quran peringkat antarabngsa....haaaa, korang taw x? aku pun xtaw, selamat ade mak, dia mmg arif bab ni, sbb dia pun selalu gak wakil tilwah al-quran sejak sek. ren hingga peringgkat negeri...ok, berbalik pasal td, jwapannya ialah Al Marhum Dato' Hj Ismail Hashim. nak taw pencapaian beliau, cuba tgk gmbar bwah ni....





haritu mmg hari bertuah aku, sebb dapat tgok qari dr malysia iaitu saudara Anuar hasin, dan tak lupa juga dapat tgok directly qari yg dapat johan yg merupakan wakil dari indonesia, 


 

Wednesday, 10 July 2013

Ramadhan Dua Zaman

Salam Ramadhan semua...semperna bulan ramadhan ni, sy nk kongsi sedikit satu lagu yg betul2 menyedarkan kita bila tibanya bulan ramadhan jika dibandingkan dengan zaman2 sebelum kita seperti zaman Rasulullah S.A.W. jom kita hayati lagu ni..




Lirik Lagu Ramadhan 2 Zaman

Ramadhan satu nasib tak serupa
Peluangnya sama natijah berbeza

Ramadhan mereka gemilang cemerlang

Mukmin berjasa di awal zaman
Ramadhan kami malam terbuang
Muslim berdosa di akhir zaman

Mereka gembira kerana kedatanganmu

Kami gembira dengan pemergianmu
Malam mereka meriah disimbah nur al quran
Tp malam kami muram berkabung degkur

Mereka berlumba mengejar makrifat

Tp kami lesu diburu nafsu
Hati mereka bercahaya digilap takwa
Jiwa kami gelap didera dosa

Takbir mereka takbir kemenangan

Hadiah mujahadah sebulan ramadhan
Takbir kami lesu tak bermaya
Tanda kalah lemah tak berdaya
Puasa sekadar lapar dan dahaga


p/s: kalau kita hayati lagu ni, memang ketara perbezaan zaman kita dan zaman mereka :'(

Google+ Followers

Negara Pelawat

free counters