Monday, 13 February 2012

BEN ASHAARI AJAK BACA BLOG AKU



OK.. kenapa korang patut baca blog aku..?? sebab blog aku ade:

1. mula2 masuk jer dah ad ucapan selamat dtg, aku hargai korang sbb kunjung ke blog aku ni
2. ade tips-tips yg menarik
3. ade video2 yg best..layan ~~~
4. warna2 yg menarik perhatian korang tuk bace..hehe
yang bestnyer, ad 6 buah negara yg pernah lawat blog aku ni,

walaupun aku baru lagi dlm dunia blogger ni ( freshie la katekan), dunia blogger ni mmg besttt and ossseemm...wachaa!!!!

cuba lihat ni tips yg aku ade..link ad kt bawah ni... :)

tips2 yg berguna

Sunday, 12 February 2012

Cara Membuat Gigi Kuning Menjadi Putih



Salam, ini ad bbrp tips untuk gigi anda, try yer..!!!

1. Arang kayu

Sebenarnya arang kayu juga sangat bagus untuk membersihkan kesan kuning pada gigi, namun bahan ini berbahaya kerana boleh merosakkan enamel secara kekal dan menimbulkan rasa sakit pada gigi. Oleh itu, anda sebaiknya tidak mencuba cara ini.

2. Lemon dan Garam

Anda boleh mendapatkan gigi putih cemerlang dengan menggunakan ubat gigi sendiri yang dihasilkan dari beberapa titisan jus lemon yang telah dicampur dengan sejumput garam dapur. Aplikasikan ia ke gigi dan gosok secara lembut seperti ketika anda sedang memberus gigi. Ini akan membantu menghilangkan kesan karat pada permukaan gigi.

3. Kulit limau

Gosok gigi dengan menggunakan bahagian dalam kulit limau. Kulit limau mengandungi unsur pemutih yang sangat lembut, yang akan membantu menghilangkan kesan karat pada gigi tanpa membahayakan lapisan enamel gigi.

4. Daun kari

Ambil enam helai daun kari, lalu dijemur di bawah terik matahari hingga kering dan rangup. Kisar keenam helai daun kari tersebut, setelah itu tambah kulit limau serbuk. Gosok campuran ini ke gigi setiap hari, maka nescaya dalam dua minggu anda akan mendapatkan gigi yang putih semulajadi.

5. Strawberi

Strawberi bukan sekadar buah yang enak untuk dinikmati. Selain kaya vitamin C, strawberi juga dikenali mempunyai khasiat untuk membersihkan gigi. Walaupun rasanya manis, strawberi tidak berbahaya bagi kesihatan gigi. Sebaliknya, buah ini boleh membantu menghilangkan kesan karat pada gigi dan membuatkan gigi menjadi putih berseri.

6. Ekstrak buah epal dan cuka putih

Ekstrak buah epal dan cuka putih juga sangat berkesan menghilangkan kesan karat pada gigi, kerana kedua-duanya mengandungi unsur pemutih yang membantu menghilangkan kotoran dengan cepat. Akan tetapi kedua-dua bahan ini sifatnya sangat keras, sehingga penggunaan secara harian akan menimbulkan kerosakan pada lapisan enamel. Selain itu, rasanya juga sangat pahit.

Google+ Followers

Negara Pelawat

free counters